2012. július 29., vasárnap

Veszélyes város?

Edina írta egy korábbi bejegyzésemre reagálva: "érdekes lenne olvasni Malmö kevésbé vidám és élményteljes oldaláról egy olyan szemével aki valóban ott él. Mert Malmö összes pozitív oldalát megtaláltam itt a blogodon :) de nyilván van valami alapja annak a sok programnak ami a város kevésbé vidám és élményteljes részeiről szólnak."

Bloggolka ehhez kapcsolódó kérdése: "Te hogy éled meg azokat a dolgokat, amit a hírekben látni, hallani? Én véletlenül autóval elkeveredtem, félig-meddig a Rosengård közelébe és nagyon féltem, mert csúnyán néztek..."

Elég sokáig halogattam ennek a bejegyzésnek a megírását, mert nem éreztem magamat illetékesnek. Aztán rájöttem, hogy a dolog nem is olyan bonyolult. Ha valami történik Rosengård-ban, én is ugyanolyan kívülállóként nézem, mint bárki más a világon. Valahogy távolinak tűnik, pedig egyáltalán nincs messze tőlünk. Viszont (a máshol lakók nagy részével ellentétben) nem azonosítom Malmövel, mert egyértelmű, hogy elszigetelt jelenségről van szó.

Az említett Rosengård városrész szinte az egyetlen Malmöben, aminek rossz híre van, ezen belül leginkább a Herrgården nevű résznek, ahol a lakosság 96%-a külföldi származású. Legnagyobb számban az irakiak, a volt jugoszláv tagállamokból származók,  libanoniak, bosnyákok és irániak képviseltetik magukat. Természetesen túlnyomó részük békésen él együtt a többiekkel, csak egy icipici kisebbség az, amelyik időnként felhívja magára a figyelmet.

Valójában utoljára 2008-ban és 2010-ben voltak zavargások, gyújtogatások, abban az időszakban a tűzoltók csak úgy voltak hajlandóak kivonulni, ha rendőri biztosítást kaptak (ugyanis őket is megdobálták). Azóta sok minden történt, nagyobb a rendőri jelenlét arrafelé és sok civil és hivatalos kezdeményezés indult a viszonyok javítása érdekében.

Ennek van eredménye is, nemrég olvastam az újságban, hogy Rosengård-ban erősen visszaesett a bűncselekmények száma. Viszont egyértelmű: bármilyen apróság történik, a média sokszorosan felnagyítja. Egy malmöi rendőr nyilatkozta nemrég (talán a Metro-ban), hogy ő más svéd nagyvárosokban is dolgozott és ott is történnek időnként zavargások, csak éppen nem kapnak akkora sajtóvisszhangot. Pl. a fővárosi újságok sokkal szívesebben taglalják Rosengård viselt dolgait, vajon miért?...

Különben egyáltalán nem szoktam arrafelé járni (pár hónapja voltunk ott vendégségben, minden teljesen nyugodt volt), így a saját tapasztalataim nem annyira mérvadóak. Az igaz, hogy általában senki nem úgy kezdi pl. az albérletkeresést, hogy oda akarna költözni - kivéve talán azokat, akiknek ott lakik a családja is -, de Rosengård elég nagy (22.000-en lakják) és tény, hogy vannak jobb részei is. Láttam egy riportműsort, ahol többen is úgy nyilatkoztak, hogy soha semmilyen problémájuk nem volt, pedig régóta ott laknak.

És Edina, ha netán ez tartana vissza a költözéstől, szerintem ne aggódj :-) Én négy év alatt nulla alkalommal éreztem azt, hogy veszélyes helyen laknánk, pedig Kirseberg szomszédos Rosengård-dal.

Ui.: Csak megemlíteném, hogy a mára világhírű svéd focista, Zlatan Ibrahimović (aki pl. az Ajax-ban, Juventus-ban, Milan-ban is játszott) is Rosengårdban nőtt föl, bosnyák-horvát szülők gyermekeként, 5 testvérével egyetemben... A képen az önéletrajzi könyvének a borítóján látható. A könyv magyarul is megjelent "Én, Zlatan Ibrahimović" címmel.

A nap svéd szava: rosengård (rózsakert)

2012. július 24., kedd

Malmöi lista :-)

Még a blog írásának kezdetén idéztem pár pontot egy listából, ami úgy kezdődött, hogy "túl régóta vagy Svédországban, ha...". Tegnap a városi könyvtárban találtam egy könyvet, amiben van egy hasonló lista, csak éppen Malmöre vonatkoztatva (Claes Fürstenberg: Du vet att du är från Malmö). Eszerint például onnan tudod, hogy malmöi vagy, hogy
  • boldog vagy, ha a biciklid még ott áll, ahol az előző este hagytad a Gustav Adolfs Torg-on
  • felfedezed, hogy a biciklid első kereke hiányzik
  • a vasárnapi sétádon gyorsan és karjaidat lengetve haladsz
  • a jogosítványodat a Jihad autósiskolában szerzed meg és Habib fodrászszalonjában nyíratkozol
  • két hete nem voltál a Västra Hamnen-en és felfedezed, hogy azóta felhúztak 11 emeletes házat és két irodakomplexumot
  • azt gondolod, hogy a Pildammsparkban egy séta egyenlő azzal, hogy "kimész a természetbe"
  • azt gondolod, hogy a városi kórházban (SUS) az ellátás katasztrofális "bár amikor bent voltam, egész jó kezelést kaptam"
  • azt gondolod, hogy sok bűncselekmény és más sötét dolog történik a többi városrészben
  • nincs síléced
  • még mindig nem tudod, hogy a legnagyobb bevándorlói csoport a dánok
  • és azt sem tudod, hányan laknak Malmöben

A teljes lista (svédül) megtalálható itt...

A nap svéd szava: stad (város)

2012. július 8., vasárnap

Lovefilm.se

Ezt ugyan lehet reklámnak is minősíteni, de szerintem a jó bornak is kell a cégér, szóval nem tartom magamban, hátha valakinek jól jön az infó :-)

Filmkedvelő lévén hamar felfedeztem a LOVEFiLM-et, illetve annak a weboldalát. A szolgáltatás nagyon jól ki van találva: az ember regisztrálja magát, kitalálja, hogy havonta hány filmet szeretne kapni (ettől függ a havidíj, én pl. 49 koronát fizetek havi két filmért [kb. 1600 Ft], de itt vannak az árak) és létrehoz magának egy listát a kívánt filmekkel. A kínálat hatalmas, nem nagyon találtam olyan filmet, ami ne lenne meg nekik. A listán háromféle prioritást is megadhatunk, aszerint, hogy melyik filmeket szeretnénk hamarabb megkapni. Persze ha nagyon felkapott, pl. vadiúj filmet szeretnénk, azt lehet, hogy csak később küldik. A nevükkel ellentétben nem csak romantikus filmeket tartanak ;)

Az első hónap most ingyenes (vagy más hasonló, kedvező akciók szoktak lenni az újonnan regisztrálók számára), így költségmentesen ki lehet próbálni a dolgot. A filmeket villámgyorsan kiküldik (postán), értelemszerűen Svédország egész területére - és mi is ugyanabban a borítékban tudjuk visszaküldeni nekik. Amint visszakapják a lemezeket, azonnal küldik a következő adagot, már ha aktuális. Mindezekről e-mailt is kapunk. Késedelmi díj nincs(!), minden DVD addig lehet nálunk, ameddig csak akarjuk. Részletesebb infó (svédül) itt.

Maga a weboldal egyébként multifunkcionális, értékelhetjük is a filmeket és ajánlókat is olvashatunk például. A cég az Amazon birodalom része. Tapasztalatom szerint tényleg profik.

Kíváncsiságból rákerestem a netem, hogy van-e netes kölcsönző Magyarországon is. Találtam is egy hasonlót, csak éppen a) drágább; b) csak Budapesten működnek; c) személyesen kell átvenni/leadni a DVD-ket a kijelölt helyeken; d) júniustól nem fogadnak újabb tagokat...

Ui.: Akit esetleg érdekel 2 hónap ingyenes LOVEFiLM próba - és értelemszerűen Svédországban lakik - plusz még 2012. szeptember 30-a előtt kontaktál engem (pl. kommentben), annak tudok segíteni, ugyanis tag lévén kaptam egy ilyen ajánlatot :-) Nem, nem fizetnek érte...sajnos.

A nap svéd szava: hyrfilm (kölcsönözhető film)